Wednesday, 22 April 2009

Cun sungguh!

1) Di dalam Medicine Through Time (Sejarah Perubatan) dibawah subjek History, telah dinyatakan "There was more progress in medicine in Islamic Empire than Christian Europe between AD500 and AD1000".

2) Antara sebab utamanya adalah "Qur’an taught people that hygiene is important". Dalam erti kata yang lain, mereka menitikberatkan kebersihan bukannya kerana idea dari empayar2 sebelumnya - Egyptian, Greek dan Roman dan juga tanpa mengetahui Germ Theory tetapi berdasarkan Al-Qur'an!

3) Dalam masa yang sama, Europe mengalami Zaman Gelap (Dark Ages). Mereka tidak mementingkan kebersihan dan kembali ke zaman pre-culture sehingga membawa kepada Kematian Hitam (Black Death) yang mengorbankan hampir separuh populasi Britain.

4) Ahh..sungguh lengkap, cantik dan cunnya kalam Allah!

5) Hadis Nabi ada menyebutkan "kebanyakan penyakit berpunca dari perut". Kerana nafsu makan/minum - berlebihan, tidak sihat dan tidak halal. Contoh mudah:

- Gula berlebihan boleh menyebabkan Diabetes, Obesiti etc
- Garam berlebihan berisiko menyebabkan darah tinggi, Masalah kidney etc
- Alkohol boleh menyebabkan masalah jantung, hati etc
- Red meat (e.g Burger) boleh membawa kepada masalah jantung, colon cancer etc

6) Nabi Muhammad saw pernah berkata "Setiap penyakit yang Allah jadikan pasti ada penawarnya" - Hadis Muslim.

“Dan kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran ayat-ayat suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang yang beriman kepadanya. (Surah Al-Israa’:82)

7) Walaupun masih ada penyakit yang tiada penawarnya(dari segi ubat2nya) seperti Kanser dan AIDS, InsyaAllah satu hari nanti kita temui.

8) Sama-samalah kita doa. Jika ia tidak dimakbulkan di dunia, doa itu akan dikira di akhirat kelak!

Related Posts with Thumbnails