Wednesday, 9 September 2009

Program Amal Islamic Relief di bulan Ramadhan...

1. Seperti yang saya tunggu-tunggu, pada Sabtu lepas, saya berpeluang menyertai street collection di tengah2 bandar Swansea di bawah Islamic Relief. Banyak juga yang berjaya dikumpul, Alhamdulillah.

2. Menurut Salah, ketua kami yang berpengalaman, hanya 2 daripada 10 orang akan menyumbang. Ini bermakna lagi banyak kita tanya, lagi banyak kita ditolak dan lagi banyak juga sumbangan diterima. Jadi, jangan putus semangat. Yakinlah yang lebih baik menanti, insha Allah.

3. Ini adalah pengalaman kedua saya mengutip derma, yang pertama adalah Fund for Palestine di sekolah bersama Kakak. Dibandingkan dengan kali ini, itu lagi agak mencabar dengan kerenah dan pandangan serong terhadap Palestin. Tapi rasa thrill tu masih ada. Syok, terasa bermasyarakat! heheh.

4. Tips nya senang saja, senyum tak lekang, tegur elok2 dan manis, terima hakikat jika ditolak, ucapan terima kasih pada yang menderma dan juga pada yang tidak, fahamkan mereka apa objektif kita, dan tak lupa juga beramah-tamah dengan mereka. Menjadi tau. Dan paling penting, perlu tahu untuk apa semua ini : untuk keredhaan Allah. Ditolak manusia tak apa, asalkan Allah suka! >.<
5. Terasa bertuah dapat sertai program ini bersama kumpulan dari Cardiff. Mula2 memang segan, lama2 OK lah. Sampaikan ayat2 nya dah macam skrip dikepala! - "Would you like to spare some change for the poor countries like South African countries, Nigeria, Somalia, China, Pakistan, Bangladesh, India or any third world countries you know. We will distribute them particularly with food packages and water. etc etc etc...". Tak dilayan, di-swear, di-reject semuanya nombor dua. Asalkan mencuba, ye dak..

6. Dari dulu sampai sekarang saya teringin nak buat volunteer work. Sesuatu seperti ini yang meningkatkan motivasi dalam diri saya. Saya pernah berangan nak jadi aktivis parti Islam di Malaysia, jadi cikgu sambilan di sekolah atuk saya bangunkan, Maahad Al Islah dan masih berangan menjadi tukang kutip sampah sukarela di tepi jalan di Malaysia satu hari nanti! hee~

7. Buat kerja amal di luar, jangan lupa tugasan dan tanggungjawab di rumah! (=

.....................................................................................................

Donate online for our new Swansea Mosque at http://www.justgiving.com/mosque/!


2 comments:

Kuda Perang said...

Assalamu alaikum, salam persahabatan ukhuwwah Islamiyyah abag. hulurkan buat adik...

Bagus lah kerja2 yang adik buat.. abang pun teringin nak buat kerja2 macamni.. tapi di Malaysia susah nak buat..

Mentaliti rakyat umum negara kita lain sikit daripada orang2 UK. maksud saya orang Malaysia kurang sporting berbanding orang2 UK..

Tapi kita nak buat kerja2 kebajikan yang setara dengan yang adik buat tu bukan tak boleh buat langsung.. boleh, tapi lain lah siket caranya.. tak apalah asalkan kita boleh buat amal kebajikan..

Apapun saya doakan semoga adik sukses selalu dan diberkatiNya sentiasa.. semoga kita semua menmperoleh REDHANYA...amin..

Qurrata 'Ayun said...

Waalaikumussalam. Salam ukhwah islamiyyah juga (:

Memang best kerja2 mcm ni. Tapi kalau kat msia, mungkin org agak segan lagi kot sebab environment nye lain. Orang2nya orang Malaysia. Sini tak ramai org Malaysia jadi sense of awareness nya agak berbeza.

Yup betul2. Apa2 cara pun boleh, asalkan ok. Good luck there! InshaAllah. Amin ya Rabb :)

Related Posts with Thumbnails