Cool is sick

"This is sick!" kata pemuda itu sambil memeriksa Tomtom (satelite navigator) di luar kereta.

Mukanya serius.
Berpandang-pandangan gadis2 di dalam kereta.
Kasarnya.
*Glup*
Kena marah ke?

Then we found out later that....

"This is sick" dalam slang Cardiff maksudnya "This is cool!". Alamak, kontranya!

Bagaimana begini? Maaflah, orang Swansea sangat jarang guna. Maka tak tahu juga. Walaubagaimanapun, bukan dalam semua ayat sick bermaksud cool. "I am a sick person" bukan bermakna "I am a cool person" ye... :)

Moral: Never stop exploring every corner of your life - people, language, religion et cetera!

Kisah atas ni agak sama dengan kisah eksplorasi loghat Kelantan saya. Tokki dan tokwan saya orang Terengganu tapi pindah ke Kelantan, mereka guna dwi-loghat.

"Eh kita pukul gamba dulu deh", ajak sepupu saya.
"HAA? Apa itu pukul gamba??"
"Tangkap gamba loh"
ROFL!

Wahh...macamana taking picture boleh jadi smacking picture?! Hebat. hebat ore kelate ni masyallah. That is sick!


'When I hear somebody sigh 'Life is hard' I am always tempted to ask, 'Compared to what?' " (Sydney J Harris)

Comments

samalah macam arab..

bila kita minta buat sesuatu, dia akan jawab "ala ra'si" (ke atas kepala aku).. mula2 pelik gak, amende dia jawab nih, rupa-rupanya maksudnya ala2 macam sedia mengikut perintah! hehe.. =)
Qurrata 'Ayun said…
oh ye ke. New slang learned! Nanti nak guna kat orang British la..ok tak ^_^