Friday, 21 August 2009

h1n1 - Semasa, Teori, Usaha, Pencegahan

Saya; "You know what, my parents discourage me to go to crowded places especially town, that's why I don't go out much this summer."

"Really? I go out to town almost everyday." balas Emma yang baru sahaja balik dari holiday di New Zealand, dengan selambanya.


Paranoidkah saya?

Tak sempat isu recession mengundur diri, isu h1n1 memunculkan diri. Cerita UK harini, isu h1n1 bukanlah yang paling hangit hangat seperti Malaysia. Tak pernah sekalipun saya nampak orang pakai mask
sepanjang school holiday saya, walaupun kes h1n1 pernah mencapai 100,000 kes seminggu di England sahaja! Belum masuk Wales, Scotland dan Northern Ireland.


Menurut
teori Crixerity (Malaysia), orang2 yang bermask tu bukanlah takut mati sebab h1n1. Tapi, takut alam lepas mati, takutkan Allah, takut diseksa sedang diri tau belum cukup amal untuk menghadapi mati. Sekali lagi, hanya teori sahaja.

Wallahu'alam.

Ceramah dari Dr. Haron Din berkenaan swine flu. Jom tengok.



Semester baru sekolah akan dibuka dua minggu lagi. Virus kemalasan+semangat menusuk. Semangat nak jumpa kawan lama dan baru. Rindu! huhu. Saya masih mencongak2, nak pakai mask ke tak nanti? Mana taknya, kawan2 holiday dari benua Eropah ke benua Amerika hinggalah ke benua Asia. Multisources lah jadinya..

Ada news kata jika kes meningkat mendadak selepas semester baru buka, sekolah mungkin tutup dalam bulan November. UK Government pula bersiap sedia untuk the biggest public vaccination dalam 50 tahun dalam bulan Oktober. We'll see. Sambil2 tu, usaha dan tawakkal jangan ditinggal!

- Gunakan tisu untuk tutup hidung dan mulut ketika batuk atau bersin, dan lepastu basuh tangan.

- Jangan guna sapu tangan atau tisu yang telah digunakan, ia berisiko contaminating other stuff.

- Basuh tangan selalu terutamanya selepas batuk, bersin dan guna tisu. Bagus dengan sabun dan air atau hand rubs.

- Kurangkan menyentuh hidung, mulut, mata kecuali jika anda baru bersihkan tangan.

- Detergen biasa dan air perlu digunakan untuk bersihkan permukaan apa2 yang selalu tangan sentuh.

- Bersihkan tangan sejurus memulakan kerja dan sampai rumah.

Hampir semua langkah2 diatas berkait rapat dengan kebersihan. Kebersihan itu kan separuh daripada iman. Moga sinar iman kita makin terik cahayanya di bulan2 mulia ini, inshaAllah!

Selamat berjuang di bulan Ramadhan, para pejuang semua. Barakallahu feekum :)

7 comments:

Firol said...

Peringatan Allah kepada kite yang alpa.....

nikwanaa said...

selamat bersekolah bg semester baru bilah~.

Pleasure said...

hurm nk pakai ke xnka yer..
=p

dr. zul dari PKu (pusat kesihatan universiti) pae bgtau..

virus H1N1 tersebar d dalam tempat yang tertutup like dlm bilik air-con.y?
bcoz bila bersin/batuk virus n udara akan naik ke atas dan xdpt kluar, so c mangsa dgn secara tidak sengaja akan menyebarkan virus

bila bersin/batuk d luar (kawasan terbuka.udara n virus akan naik ke atas.peratus nk kena kat tmpat awam rendah berbanding dalam bilik tertutup (bilik ber 'air-con)

dont malas2 huh..satu2nya penyakit yg plg bhy

'Dengan sedikit kerajin, akan mengatasi kemalasan' - philosphy rusian

Qurrata 'Ayun said...

> Firol,
ujian dari Allah, tingkatkan Taqwa, inshAllah (:

Qurrata 'Ayun said...

> Nik Wanaa,
Syukran wana, doakan sy utk new term ni ya!

Qurrata 'Ayun said...

> Pleasure,
oowh ye ke, TQ for a good info.
Sy tak malas nak pakai mask, cuma segan la. Tak pernah tgk org pakai pun. huhu

Pleasure said...

la segan la plak

Related Posts with Thumbnails