Tuah di Akhir Sya'ban

N C E
Semalam cadang nak shopping kat town untuk new term, tapi akhirnya jadi ala2 Tour de Swansea. Emma jadi tour guide, saya kononnya seorang tourist. Banyak juga tempat saya belum discover di Swansea dalam masa tiga tahun ni. Ingatkan dah expert..cehh.

Ada hikmah gak saya tak jadi shopping, banyak tempat saya teroka. Tambah2 pengetahuan, nanti balik Malaysia boleh promote Swansea Photobucket. Plus, dapat hang out dengan Emma yang akan pindah ke GC. Dulu, pergi lessons semua satu arah tapi mula September ni, semua berlainan arah. Moga tak tersalah arah, Allahumma Amin. Apa2pun, Swansea cantik!


Project Notebook

En route ke Library lepas hantar Emma, saya nampak Project Notebook yang saya cari2 dari tadi. Di Wilkinson, on sale lagitu. Sebelum tu pusing2 Quadrant dengan Emma ke WHSmith, MPH & Waterstone, semuanya £8++. Tak convert, tapi terasa agak pricy lah untuk benda tu saja.

Dahla covernya warena-wareni, £1.50 je. Beli satu dan sempat grab satu pensil kucing Photobucket. Terima kasih ye Pak Cik Wilki! Alhamdulillah..rezeki.

Tambang Bas

Selalunya kalau pergi balik town, naik kereta, basikal atau jalan je. Jarang yang amat naik bas. Tapi kaki dah penat nak jalan lagi 40 minit. Jadi, Kakak & saya pun pi la cari bas. Sekali tengok bus-timetable, bas dah lepasss.

Baru nak jalan balik, ada bas datang. Bas baru kat Swansea. Nak tau napa? Sebab tu purple bendy-bus, yang boleh bengkok2. Cun. Pak cik koordinator tu pun tegur;

"Where are you going?"

"University"

"OK..", sambil tekan2 mesin pengira tambang. "Its £3.85 please."

"Do we get discount as students?", saya tanya.

"Give me your student ID and I'll check." "Does she have one?", merujuk pada Kakak.

"Yeah, she's got one but its not with her now."

Sambil mengagguk, pakcik tu cakap,"Oh..don't worry"

Saya pun tunggulah, sambil tertanya2 abende yang 'don't worry' nye. Nak bayar tak tahu berapa.

Bila nak dekat sampai, saya pun tanya lagi, "Excuse me, how much do we have to pay?"

"Nothing. You showed me your student ID already"

Saya & Kakak pun berpandangan. Biar betik? Tadi kata £3.85. Kat badan bas plak, tulis '£1 for student'. Dahla Kakak tak bawa student ID.

Wah, freeeee! Alhamdulillah!

.............................

Muhasabah2 lah diri di akhir hari, mana tahu ada yang termiss untuk disyukuri!

Comments

seronok la ye dapat free..boleh bw ust lpas ni..
Qurrata 'Ayun said…
dia bagi free utk kitaorang je :P
Pleasure said…
rajin yer jalan berdua ngan kakak...
dah 2 je beradik kan (baru tau smlm) nk wat camne

;)